Council Chambers and Elevator Addition

   

In a series of improvements to the Municipal Building, this project was to develop a larger venue for council meetings and other public events. The original fire station bays on the ground level were the perfect location for this purpose. The original spiral stairs at the back of the fire station bays were preserved in the design. While not usable to the public, the spiral stairs are on display as a conversation piece for visitors and are located adjacent to the new elevated walkway to the main floor of the building. The overhead door bays were infilled with walls and trimmed out to resemble the original side folding panel doors.

An elevator was added to the building’s south face to make both floors of the building accessible. The elevator leads to a new elevated walkway at the rear of the council chambers space which connects to the first floor level of the building.

Accessible off-street parking spaces were also developed as part of the project sitework south of the building.

Project: Council Chambers and Elevator Addition - Fort Dodge Municipal Building
Location: Fort Dodge, Iowa
Architect: Allers Associates Architects, PC
Consultants: KCL Engineering
Contractor: Sande Construction and Supply (general), Winger Mechanical (mechanical), Baker Electric (electrical)
Completed: July, 2016
Area: 2,850 Square Feet